היגיינת הפה

דף הבית » היגיינת הפה

היגיינת הפה היא התהליך שבו מבוצע טיפול דנטלי מונע כדי להקטין את הסיכויים לטיפול שיניים.
היגיינת הפה מורכבת משני אלמנטים – היגיינה ביתית וטיפול מונע במעקב של רופא שיניים וניקוי אצל שיננית.

צחצוח שיניים הוא הבסיס החיוני לשמירת ההיגיינה, למרות שצחצוח לבדו לא יכול להסיר את האבנית שמצטברת עם הזמן. את האבנית יש להסיר כטיפול מונע כדי להפחית את הסיכון לחוות כאב שיניים, חורים, מחלות חניכיים או להזדקק לטיפול שורש, עקירה, גשר וכתר.

היגיינת הפה היא הדבר החשוב ביותר לשמירה על בריאות השיניים והחניכיים. זו הדרך הטובה ביותר למניעת בעיות שיניים נפוצות. ככל שמקפידים על ניקוי שיניים כך יש פחות עששת, חורים בשיניים ודלקת חניכיים. כתוצאה משמירה קבועה על היגיינת הפה, ממזערים את הצורך בטיפולי שיניים נרחבים. הקפדה על ניקוי שיניים והיגיינה דנטלית, מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון לאובדן השיניים ולבעיות. בריאות השיניים והחניכיים גם משחקת תפקיד משמעותי באינטראקציות חברתיות ובהערכה עצמית.

אנשים נוטים לעשות בדיקות דם ומעקבים רפואיים שונים. אולם היגיינת הפה לעיתים מוזנחת או נעשית כלאחר יד. בריאות פה ירודה עלולה להוביל לאיכות חיים מופחתת, כאב כרוני ואובדן שיניים. שלא לדבר על האסתטיקה הגרועה. למרבה המזל, שמירה על היגיינת פה אופטימאלית נמצאת בהישגי ידו של כל אחד. ללא קשר לגיל, רקע או מצב סוציו-אקונומי, כל אחד צריך להקפיד על היגיינת הפה. על-ידי אימוץ שיטות פשוטות אך יעילות, אנשים יכולים לשמור על שיניהם.

שגרה של היגיינת הפה כוללת מספר פעולות פשוטות. צחצוח יומיומי, שימוש בחוט דנטאלי, ביקור תקופתי אצל שיננית, בדיקות שיניים ותזונה מאוזנת. במאמר זה נבחן מה חשיבותה של היגיינת הפה ומה השפעתה על הבריאות והרווחה הכללית. נבחן מהן הדרכים היעילות ביותר לשמירה על פה בריא. כיצד למנוע מחלות חניכיים, אובדן שיניים, כאבים וביקורים תכופים אצל רופא שיניים? מאמר זה נועד לצייד אתכם בידע ובכלים הדרושים כדי לשמור על היגיינת פה אפקטיבית.

היגיינת הפה

היגיינה דנטלית

היגיינה דנטלית היא אחד מהיסודות החשובים ביותר לבריאות ורווחה כלליות. מעבר לרצון לחשוף שיניים יפות ונקיות, בריאות השיניים והחניכיים היא בעלת חשיבות רבה. שיניים בריאות מעידות על בטחון, שגשוג ואחריות אישית. כל אחד יכול וצריך להקפיד על היגיינת שיניים איכותית. בחזית היגיינת השיניים עומדים הצחצוח והשימוש בחוט דנטלי, עליו נרחיב בהמשך. צחצוח שיניים מסיר ביעילות פלאק, שכבת החיידקים המצטברת על השיניים ומונע עששת ומחלות חניכיים. חוט דנטלי משלים את עבודת המברשת.

צחצוח ושימוש בחוט דנטלי הם מהותיים בשמירה על היגיינת הפה. אך אין לזלזל גם בתפקידה של תזונה בבריאות הפה. תזונה מאוזנת עשירה בויטמינים, מינרלים וסיבים תומכת בבריאות השיניים והחניכיים. מזונות עשירים בסידן כמו חלב ועלים ירוקים מחזקים את אמייל השן. פירות וירקות פריכים מעודדים ייצור רוק ומנקים את הפה באופן טבעי. חשוב להגביל בצריכת מזונות עתירי סוכר וחומצה אשר עלולים לשחוק את האמייל ולעודד חיידקים. אלו חשובים לשמירה על בריאות השיניים.

בנוסף להרגלי היגיינת פה יומיומיים, בדיקות שיניים סדירות הכרחיות לשמירה על בריאות השיניים. ביקורת תקופתית אצל רופא השיניים מאפשרת גילוי מוקדם של בעיות וטיפול בזמן. ניקוי מקצועי על-ידי שיננית מסיר פלאק ואבנית עיקשת. טיפול אצל שיננית משלים באופן אופטימאלי את הטיפול הביתי להיגיינת פה. בדיקות שיניים וביקורים תקופתיים אצל שיננית משמשים כאמצעים חשובים לשמירה על היגיינת הפה. קיימות דרכים נוספות לשמירה על היגיינת השיניים, ביניהן שטיפות פה להסרת שכבת הפלאק.

היגיינה דנטלית

לרדת לשורש ההיגיינה הדנטלית

אדם המצחצח את השיניים היטב, עדיין חשוף למקרים של התפתחות אבנית בשיניים, את האבנית יש להסיר בטיפול אצל שיננית. קצב היווצרות האבנית הוא אינדיבידואלי, לכן אנו ממליצים על ניקוי חוזר אחת ל-3 או 6 חודשים.

מה שקורה בטיפול אצל שיננית – הסרת פלאק, הסרת משקעי אבנית, ביצוע צילומי רנטגן, זיהוי שינויים במנשך. למטופלים רגישים נציע הרדמה באלחוש, הרדמה מקומית או "גז צחוק".

בשלב הבא רופא השיניים יעבוד עם השיננית ויבחן את השן, הפה והחניכיים באופן מעמיק יותר במטרה לספק טיפול במקרה של ריקבון השן או מחלת חניכיים.

שמירה על הגיינת הפה

הסיבות העיקריות לעששת ומחלות חניכיים הן: גנטיקה, הרגלי תזונה והיגיינה.

הגנטיקה זה נתון שאיננו יכולים לשנות, אבל הרגלי תזונה והיגיינה נכונים הם דפוס חשוב שאם נצליח להטמיע אותו נהיה דומים למדינות סקנדינביה, שם מחלת העששת כמעט לא קיימת.

במרפאתנו מייחסים חשיבות רבה להיגיינה האוראלית, שימוש במברשת, בחוט דנטלי בקיסמים ובאביזרים אחרים.

הרגלי צחצוח מגיל צעיר

הרגלי צחצוח מגיל צעיר

הרגלי צחצוח מגיל צעיר הם הבסיס לבריאות פה טובה בהמשך החיים. צחצוח שיניים הוא בין הדברים החשובים ביותר שהורים אמורים להקנות לילדיהם. הגיל הרך הוא תקופה קריטית לפיתוח הרגלים והיגיינת הפה אינה יוצאת דופן בכך. על-ידי צחצוח שיניים מגיל צעיר, הורים מבססים שגרה שהופכת למושרשת בחיי היומיום של הילד. יתרה מכך, התחלה מוקדמת של צחצוח שיניים שומרת על בריאות פה אופטימאלית. מונעת חורים, דלקות ובעיות שיניים שונות לפני שהן מתעוררות.

הקניית הרגלי צחצוח מגיל צעיר מספקת יתרונות רבים לבריאות הפה ולרווחה הכללית של ילדים. צחצוח שיניים באופן קבוע עוזר בהסרת הפלאק, חיידקים וחלקיקי מזון מהשיניים. בנוסף, שגרת הצחצוח מטפחת אצל ילדים תחושת אחריות ועצמאות. החשיבות שמייחסים ההורים לצחצוח השיניים מעודדת את הילדים לאחריות כוללת בשמירה על היגיינה ובריאות. קיימות מספר דרכים כיצד לעשות לילדים היכרות עם צחצוח השיניים. למשל, באמצעות דוגמא אישית, התבוננות וחיקוי של מבוגרים בעזרתה ילדים לומדים ומתרגלים. 

כמו כל לימוד אפקטיבי, בעיקר בגיל צעיר, כדאי שתהיה מלווה לפעולה הרגשת נינוחות וכיף. אפשר להפוך את צחצוח השיניים לפעילות משותפת, מהנה ומשעשעת. לדוגמא, על-ידי שילוב אלמנטים שובבים כגון מברשות שיניים צבעוניות או משחת שיניים בטעמים. אפשר גם לשיר שירים מצחיקים בזמן צחצוח השיניים. חשוב להפוך את צחצוח השיניים לשגרה קבועה ולהגדיר זמן קבוע בכל יום לצחצוח השיניים. לדוגמא, לאחר ארוחת הבוקר ולפני השינה, כדי ליצור תחושה מוכרת ומסגרת ברורה.

שימוש בחוט דנטלי

חוט דנטלי הוא פריט בעל תפקיד משמעותי בשמירה על בריאות השיניים והחניכיים. למרות פשטותו, לא ניתן להפריז בהשפעתו במניעת דלקות חניכיים, עששת וריח רע מהפה. את שגרת הטיפול היומיומי בניקיון השיניים לא ניתן להעביר ללא חוט דנטלי. בעוד שצחצוח שיניים מנקה ביעילות את משטחי השיניים, חוט דנטלי מגיע לרווחים הצרים ביניהן. היכן שהמברשת לא מגיעה, נכנס לפעולה החוט הדנטלי, מוציא שאריות מזון ומסיר את הפלאק. הסרת הפלאק מונעת עששת והיווצרות חורים.

שימוש קבוע בחוט דנטלי מסייע גם במניעת ריח רע מהפה. חלקיקי מזון המצטברים במרווחים בין השיניים מושכים אליהם חיידקים ויוצרים ריח רע. שילוב חוט דנטלי בשגרת ניקוי הפה היומיומית שומר על נשימה רעננה יותר. כאשר משתמשים בחוט דנטלי יש לעשות זאת נכון. לבצע תנועות קדימה ואחורה כדי שכל צידי השן יתנקו. להחליק את החוט בין השיניים מבלי להצמידו לחניכיים. כדאי להתנסות בכמה סוגי חוטים דנטליים כדי לבחור את המתאים ביותר.

שימוש בחוט דנטלי

טיפולי שיננית

במדינות צפון אירופה (פינלנד, נורבגיה ושוודיה) מודעים זה מכבר לחשיבות הטיפול המונע שנועד לשמור על הקיים והוא טיפולה של השיננית.

תרומתה של השיננית במניעת דלקות חניכיים ובהדרכה בהיגיינה אוראלית היא מכרעת. באופן כללי הנזקים שנגרמים לנו הם תוצאה של גנטיקה, הרגלי תזונה והרגלי היגיינה. הגנטיקה אינה בשליטתנו והרגלי תזונה קשה לשנות, לעומת זאת אנו יכולים לבצע טיפול מונע שנעשה בשני חלקים: חלק אחד במרפאה על ידי השיננית והחלק השני ע"י המטופל!

השיננית- דואגת להקנות למטופל הרגלי צחצוח נכונים ושימוש במברשת השיניים, שימוש בחוט דנטלי, מברשוניות אינטר דנטליות וכד'. בנוסף דואגת השיננית להסיר את האבנית המצטברת בין החניכיים והשיניים.

האבנית אינה תוצר של שתיית מים מרובה, אלא משקעים שיש לנו ברוק – ולכל אחד יש כמות אחרת של משקעים. משקעים אלה ניתנים להסרה רק ע"י השיננית, ע"י שימוש במכשיר אולטראסוני בשילוב מכשיר ידני. המרקם של האבנית דומה למרקם של האבנית שבקומקום. החרירים הרבים מאכלסים חיידקים וככל שכמות האבנית גדולה יותר החיידקים פעילים יותר והנזק שנגרם לחניכיים בא לידי ביטוי בנסיגת חניכיים ובספיגה של העצם התומכת בשן. גם המגע הסמוך של האבנית לחניכיים יוצרים גירוי מכני שמגביר את הדימום והנזק לחניכיים.

ריח רע מהפה, גם הוא תוצר של אבנית מרובה הסופחת על פניה ולתוכה שיירי מזון וצבע מאכל התוססים ומפיצים ריח. יש חשיבות לפעולה חוזרת של ניקוי והסרת האבנית בתדירות שבין 3-6 חודשים, תלוי בכמות האבנית שיש למטופל.

במידת הצורך ניתן לבצע הרדמה באלחוש או הרדמה מקומית או סיוע בעזרת "גז צחוק" אשר יקלו על הרגישות.

החלקת שורשים/ הקצאת שורשים – לעומת טיפול שיננית תקופתי

אנשים הסובלים ממחלת חניכיים מתקדמת ומנוכחות של "כיסים" ונסיגה, זקוקים מידי פעם לטיפול מניעתי יותר יסודי של השיננית או הרופא – מומחה למחלות חניכיים. בטיפול מעין זה שנעשה בהרדמה מתאפשר להגיע עם המכשירים הן הידניים והן האולטראסוניים לשכבות יותר עמוקות של השורש, אשר במצב רגיל לא מתאפשר. טיפול כזה מאפשר לחניכיים סביבה בריאה יותר, פחות דימומים ושמירה על הרקמה התומכת – עצם.

דימום בזמן צחצוח צריך להדליק נורה אדומה כי דימוי יכול להעיד על מצב דלקתי. מומלץ להגיע לבדיקה אצלנו במרפאה. בזמן הזה מומלץ להגביר את הצחצוח, אין לחשוש לצחצח בזמן הדימום, ההיפך זה יעזור לחניכיים להחלים.

הרגישות לאחר הטיפול היא תופעה ידועה ומוכרת, ההסבר לרגישות הוא שכתוצאה מסילוק האבנית נחשף חומר השן (הדנטין) שהוא רגיש מאד למגע טרמי (חום וקור). רגישות זו עוברת עם הזמן וניתן לשכך את הרגישות ע"י שימוש במשחות שיניים המיועדות לכך (כמו קולגייט או סנסודיין – נגד רגישות).

רב האנשים ישיבו פעמיים ביום, בבוקר ובערב! אנשים קמים בבוקר ומצחצחים שיניים ויושבים לשתות קפה ועוגייה ובערב לפני השינה. חשוב לדעת שהצחצוח היותר משמעותי הוא אחרי ארוחת הבוקר.

מחקרים מראים כי משך הצחצוח הממוצע הוא כ- 20-30 שניות וזה לא מספיק. ההמלצה היא לצחצח 2 דקות, מחקרים מראים שאם מצחצחים 3-4 דקות זה עוד יותר מומלץ.

בימינו ישנן מברשות שיניים ידניות ומברשות חשמליות המומלצות יותר לשימוש. במברשת ידנית טכניקת הצחצוח היא בעלת חשיבות, לעומת המברשת החשמלית הקלה יותר יותר לשימוש ואינה מצריכה מהמשתמש טכניקת צחצוח.

כל מטופל יכול להתאים לו משחה לבחירתו, חשוב יותר הצחצוח המכני עצמו ופחות המשחה. חשוב שהמשחה תכיל פלואוריד המונע עששת.

רב האנשים לא יודעים שאורך החיים של מברשת שיניים הינו חודשיים עד שלושה חודשים.

דימום מעיד על דלקת חניכיים, זהו סימפטום שהדרך היחידה לטפל בו זה ע"י צחצוח עקבי ומתמיד וככל שתצחצח יותר יהיה פחות דימום והחניכיים תהיינה בריאות. בכל מקרה כדאי להגיע לבדיקה אצלנו במרפאה.

רוב האנשים מציינים את שטיפות הפה שהם מבצעים. ובכן שטיפות פה ברוב המקרים אינן משיגות את המטרה הרצויה ואינן מועילות בטיפול המונע. מה שקובע בסופו של דבר זה מידת השימוש המכני בסילוק אותו פלאק או רובד חיידקים מאזורי המשנן והחניכיים, שימוש מכני נעשה על ידי המברשת, חוט דנטלי ומברשוניות אינטר דנטאליות (או קיסמים).

השימוש בחוט דנטלי חשוב מאוד לפחות כמו השימוש במברשת, שכן מדובר באקט מכני שתפקידו לסלק את החיידקים בין השיניים! אזורים אלה הם בלתי נגישים למברשת השיניים ומהווים כ- 35% מאזורי פני שטח השיניים בכלל ובסופו של דבר, אלה הם האזורים בהם מתפתחת עששת בקלות רבה.

רוב המטופלים מדווחים שהם אינם מתייחסים באופן מיוחד לכתרים ולגשרים! הם פשוט מצחצחים רגיל. זו טעות נפוצה שמאוד קל לתקן אותה. חשוב מאוד לדאוג שהשוליים של הכתר יהיו נקיים תמיד. שכן הכתר מסתיים בקו החניכיים, שם הוא פוגש את החניכיים, באיזור הזה מצטברים החיידקים ובקלות רבה הם פולשים מתחת לכתר ולכן ניקוי הכתר בעזרת חוט דנטאלי מיוחד (SUPER FLOSS-ORAL B) יכולים לשפר לעין ערוך את הריחות הלא נעימים שנידפים מהפה. ישנו מכשיר סילון מים המיועד לניקוי השיניים, המסייע בנוסף לצחצוח השיניים. מצויין לאנשים עם שתלים וכתרים או כל טיפול שיקומי אליו המברשת לא מגיעה באופן טבעי.

לפגישת יעוץ ללא תשלום נא להשאיר את הפרטים כאן
או צרו קשר בטלפון: 09-7601128
תודה, שיצרתם קשר

מרפאת קלמה קליניק קיבלה את פנייתך.
אנו נחזור אליכם בהקדם האפשרי.
תודה
ד"ר פתחי נאסר
מרפאת שיניים קלמה קליניק
טלפון: 09-7601128
כתובת: ויצמן 24 כפר סבא

LogoCalmaClinicNew
דילוג לתוכן