דימום מהחניכיים הוא תופעה נפוצה שיכולה להעיד על בעיות חניכיים שונות. פעמים רבות, הסיבה היא דלקת חניכיים הנגרמת מהצטברות רובד חיידקים סביב השיניים. אך כדאי לדעת שבמקרים מסוימים, דימום חוזר עשוי להצביע על מצבים רפואיים מורכבים יותר. אלה יכולות להיות מחלות חניכיים וזה יכול להיות גם מחסור בוויטמינים. אז מהן הסיבות המרכזיות לדימום, מהן דרכי המניעה המומלצות ואילו טיפולים נחשבים יעילים? הכנו לכם את כל המידע שצריך לדעת על הנושא.
שמירה על היגיינת הפה היא הדרך הטובה ביותר למנוע דימום מהחניכיים. צחצוח נכון, שימוש בחוט דנטלי וביקורים סדירים אצל רופא השיניים מפחיתים משמעותית את הסיכון לדלקות. כאשר מופיע דימום חוזר, מומלץ לא להזניח את הבעיה ולפנות לבדיקה מקצועית. טיפול מוקדם יכול למנוע התפתחות מחלות חניכיים חמורות ולשמור על החניכיים והלסת במצב בריא. הכלל ברור – הקפדה על שגרה נכונה תסייע לשמור על חניכיים בריאות לאורך שנים.
גורמים שונים עלולים להוביל לדימום, למשל שינויים הורמונליים, מחסור בוויטמינים או אפילו תרופות מסוימות. גם צחצוח אגרסיבי מידי או שימוש במברשת שיניים שאינה מתאימה עלולים לגרום לפציעת החניכיים. במקרים כאלה, מומלץ להיבדק אצל רופא שיניים שיבחן את מצב החניכיים וימליץ על פתרונות. בהמשך גם נסביר כיצד לזהות את מקור הדימום ומה ניתן לעשות כדי למנוע אותו. אבל קודם בואו נדבר על הדבר הדחוף ביותר והוא עצירת הדימום.
עצירת דימום מהחניכיים
עצירת דימום מהחניכיים מתחילה קודם כל בזיהוי הגורם לדימום. אם מדובר בדלקת חניכיים, טיפול מידי כמו צחצוח עדין ושימוש בחוט דנטלי עשוי למנוע החמרה. יש להימנע מצחצוח אגרסיבי שעלול להחמיר את הדימום. בנוסף, מומלץ להשתמש במי פה אנטי בקטריאליים המסייעים בהפחתת חיידקים ובחידוש הרקמות. טיפול זה יכול להפסיק את הדימום ולקדם החלמה מהירה של החניכיים. כדאי לדעת – שמירה על היגיינת פה נכונה חשובה מאוד במניעת דימום חוזר בעתיד.
אם הדימום לא נפסק אחרי מספר ימים, יש לפנות לרופא שיניים שיבצע אבחנה מדויקת. במקרים של דלקת חניכיים חמורה, ייתכן צורך בטיפול כמו ניקוי עמוק או טיפול תרופתי. רופא השיניים עשוי להמליץ על טיפול אנטיביוטי במקרים של זיהום חמור, במטרה להפסיק את הדימום ולמנוע את התפשטות הדלקת. עצירת הדימום בזמן תסייע בשמירה על בריאות החניכיים לטווח ארוך. במקרים קיצוניים, הרופא עשוי להמליץ על טיפול מתקדם, שיסייע בשיקום החניכיים.
בנוסף לטיפולים המקצועיים, ישנם צעדים שניתן לבצע בבית להקל על הדימום. שימוש בקור, כמו מגע עם פיסת קרח, יכול לעזור בהפחתת הדלקת. שמירה על תזונה מאוזנת עשירה בויטמינים, במיוחד ויטמין C, יכולה לסייע בשיקום החניכיים. אם הדימום נמשך או מחמיר, יש להתייעץ עם רופא כדי למנוע סיבוכים והתאמת הטיפול. טיפול מונע בשלב מוקדם יכול למנוע את התפתחות הבעיה ולמנוע סיבוכים בריאותיים.
דימום מהחניכיים ללא צחצוח שיניים
דימום מהחניכיים ללא צחצוח שיניים עשוי להתרחש מסיבות שונות שאינן קשורות להיגיינת הפה. פעמים רבות מדובר בהצטברות חיידקים שעלולה לגרום לדלקת חניכיים גם אם לא צחצחנו את השיניים. חיידקים אלו יכולים להתרבות ולהוביל לדלקת, דבר שגורם לדימום. במקרה כזה, יש לזהות את הגורם לדימום ולהתייעץ עם רופא שיניים כדי למנוע סיבוכים. שמירה על היגיינת הפה חשובה במצבים אלו, שכן טיפול מונע עשוי למנוע את החמרת הדימום.
סיבה נוספת לדימום שכזה מהחניכיים היא שינויים הורמונליים, כמו בזמן הריון או גיל המעבר. בתקופות אלו, השינויים ההורמונליים עשויים להקל על היווצרות דלקת חניכיים, דבר שיכול להוביל לדימום. במקרים כאלה, מומלץ לפנות לרופא שיניים שיכול להנחות לגבי טיפול מותאם אישית. רופא השיניים יכול גם להמליץ על אמצעי מניעה נוספים לשמירה על בריאות החניכיים. ישנם טיפולים המסייעים למנוע דלקת גם בתקופות אלו ולהקל על הדימום.
גם בעיות בריאותיות כמו מחסור בויטמינים או מחלות כרוניות עשויות לגרום לדימום חניכיים ללא קשר לצחצוח השיניים. למשל, מחסור בוויטמין C או סוכרת עלולים להשפיע על מצב החניכיים ולגרום לדימומים. חשוב להבין שהדימום לא תמיד קשור לצחצוח, לכן יש לפנות לרופא שיניים כדי לשלול גורמים רפואיים נוספים. אם מדובר במצב כרוני, ייתכן שהרופא ימליץ על טיפול תרופתי או שינויים בתזונה כדי למנוע את הדימום.
דימום מהחניכיים בשינה
דימום מהחניכיים בשינה יכול להיגרם עקב יציאה מאיזון במערכת החיסונית או בשל דלקת חניכיים. בזמן שינה, זרימת הדם עשויה להיות חזקה יותר והדבר עלול להחמיר את הדימום. בנוסף לכך, במהלך השינה, חיידקים ושאריות מזון יכולים להתקבע בין השיניים ובחניכיים, מה שמגביר את הסיכון לדלקת ולדימום. אם הדימום מתרחש באופן קבוע בשעות השינה, מומלץ לפנות לרופא שיניים להערכת המצב ולקבלת טיפול מתאים. טיפול מוקדם יכול למנוע את התפשטות הדלקת ולשפר את מצב החניכיים לאורך זמן.
בעיה נוספת שעלולה להחמיר דימום מהחניכיים בשינה היא לחץ דם גבוה או מחסור בוויטמינים. במהלך השינה, הגוף לא פעיל. לכן שינויים במצב הבריאותי עשויים להתבטא בצורה של דימום מהחניכיים. למשל, מחסור בוויטמינים C ו-K, אשר חיוניים לבריאות החניכיים, יכול להוביל לדימומים חוזרים. בנוסף, שיניים לא מטופלות או צחצוח אגרסיבי מדי יכולים לגרום לנזק לחניכיים ולהגביר את הדימום. אם הדימום נמשך לאורך זמן, יש לעבור אבחנה מקצועית כדי למנוע בעיות חמורות יותר. וזכרו תמיד – טיפול ממוקד יכול לשפר את מצב החניכיים ולמנוע דימומים נוספים. מעוניינים בטיפול ששם את בריאות השיניים שלכם בראש? מוזמנים לפנות אלינו, נשמח לעמוד לרשותכם.
כותב המאמר: ד״ר פתחי נאסר
המאמר נכתב ע"י ד״ר פתחי נאסר, רופא שיניים ומנהל רפואי במרפאת שיניים Calma Clinic. המאמר הזה נכתב בכדי להנגיש לכם את המידע הרפואי בתחום רפואת השיניים היכנסו לעמוד אודות שלנו – מרפאת שיניים כפר סבא.
מטופלים ממליצים












