חרדה דנטלית או פחד מביקור אצל רופא שיניים היא תופעה נפוצה בקרב כחמישית מהאוכלוסייה. החרדה משתנה בעוצמתה ממטופל למטופל ויכולה להתבטא במספר סימפטומים. מעצבנות קלה ועד להימנעות מוחלטת מהגעה למרפאה. הגורמים לחרדה דנטלית הם שונים ולעיתים קרובות מושרשים בחוויות שלילות מהעבר. לדוגמא, פחד מכאב. בנוסף, חוסר ההבנה לגבי טיפולים שונים וחשש מאי נוחות תורמים גם הם לחרדה מוגברת. קיימות מספר דרכים להקלה על החרדה והפיכת הביקור במרפאה לקל ופשוט יותר.
ראשית, ליצור תקשורת פתוחה עם רופא השיניים וצוות המרפאה. מטופלים, בעיקר חרדתיים, צריכים להרגיש בנוח להביע את פחדיהם וחששותיהם. כך הם מאפשרים לצוות לספק תמיכה ולהתאים את גישתם. שיחה על אופי הטיפול, הבנת ההליכים השונים ומענה לחששות ודאגות, מסייעים בטיפוח תחושת שליטה. כאשר מורידים את חוסר הוודאות מהמשוואה, הכול רגוע ופשוט יותר. אנשי מקצוע בתחום רפואת השיניים משלבים גם טכניקות הרפיה שונות ואפשרויות הרגעה שמאפשרות להם להגיע לטיפול ולעבור אותו.
טכניקות שונות יכולות ליצור סביבה מרגיעה יותר במהלך טיפולי שיניים. לדוגמא, תרגילי נשימה עמוקה, דמיון מודרך או האזנה למוזיקה מרגיעה. עבור אנשים עם חרדה חמורה יותר אפשר לתת זריקת טשטוש או הרדמה דרך הווריד. במקרים מסוימים גם תרופות הרגעה דרך הפה מסייעות. גישת אלו נועדו להפוך את חוויית הטיפול לפחות מלחיצה, תוך השלמת הטיפולים הנדרשים. בדיקות שיניים סדירות, טיפול מונע וטיפול בבעיות הם טיפולים שוויתור עליהם עלול לגרום לנזקים לשיניים.
פחד מרופא שיניים
פחד מרופא שיניים או חרדה דנטלית הם כאמור מצבים שלא מעט אנשים סובלים מהם. אירועים טראומטיים במהלך ביקורים במרפאת שיניים בילדות ייתכן והם הגורם לכך. גם פחד מכאב ומחוסר שליטה עלולים לגרום לחרדות. פחד מרופא שיניים יכול להתבטא בעצבנות וקצב לב מוגבר בעת ההגעה למרפאה. כמו-כן, הזעה ובמקרים מסוימים התקפי פאניקה. הימנעות מפגישה עם רופא שיניים בשל חשש עלולה להוביל לפגיעה חמורה בבריאות הפה. ללא בדיקות וטיפול עלולה להיווצר הזנחה.
קיימות מספר דרכים כיצד לעזור לאנשים להתמודד עם פחד מרופאי שיניים. ראשית, לדבר עם הרופא. לשמוע ממנו באופן מפורט על כל ההליך. שנית, שימוש בגז צחוק המוכר בזכות השפעותיו החיוביות. N20, גז צחוק, הוא שילוב של חמצן עם תחמוצת חנקן ויש לו תכונות מרגיעות ומטשטשות. הגז ניתן במסכה המולבשת על אפו של המטופל ומתאים לילדים ולמבוגרים כאחד. גם מי שמתמודד עם בעיות לב ולחץ דם גבוה יכול להשתמש בגז צחוק.
היתרון של גז צחוק הוא ההשפעה המהירה שלו כמו גם התנדפותו מהגוף. השימוש בו בזמן טיפולי שיניים הוא מאוד מבוקש ואפקטיבי. הגז עצמו אינו מזיק כלל, לא לסביבה ולא למטופל. מדובר באפשרות בטוחה ואמינה לאנשים המחפשים חוויה נטולת מתח בטיפולי שיניים. כמות הגז הניתנת למטופל נשלטת במלואה על-ידי הרופא וכך הוא בטוח לאורך כל התהליך. בנוסף לגז צחוק גם עזרה מקצועית יכולה לסייע.
פחד מטיפולי שיניים
פחד מטיפולי שיניים קיים אצל לא מעט אנשים. איך הוא נוצר? האם אפשר להתמודד איתו ובכל זאת להגיע לטיפולי שיניים? ברור שלא מדובר בפחד רציונאלי. פחד הוא מנגנון שנוצר על ידי המוח כאמצעי הגנה נגד חוויות הנתפסות כשלילות. לפעמים הוא נוצר כתוצאה מטראומה שלילית שהאדם חווה או סיפור על מישהו קרוב. פחד מטיפולי שיניים מונע מאנשים להגיע למרפאת שיניים ולטפל בשיניים שלהם. איך יש כמובן דרכים שונות שניתן להיעזר בהן.
אחד הדרכים היא כאמור גז צחוק. גז צחוק מעניק תחושת אופוריה והרגעות במהלך הטיפול ומאפשר כך למטופלים לצלוח אותו. בנוסף, טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים אצל מטפלים המתמחים בחרדה, במטרה לשנות דפוסי חשיבה. כדי לא לפעול על אוטומט ולתת לפחד להשתלט. הטיפולים עוסקים בהגדרה מחדש של מערכת היחסים שיש לאדם עם ביקור במרפאת שיניים. תקשורת פתוחה על פחדים וטכניקות הרפיה יכולים לתרום להפיכת טיפולי השיניים לקלים יותר. הבנת הפחד היא צעד מכריע.
דרך נוספת היא הרדמה כללית או טשטוש. הרדמה מלאה ניתנת באמצעות הזרקה אל תוך הווריד. החוויה היא נטולת כאב וללא תחושה עבור המטופל. התהליך בעצם מכניס את המטופל למצב של חוסר הכרה. טשטוש הוא גרסה מעודנת יותר של הרדמה מלאה. המטופל ער אולם הרגישות מופחתת ועימה החרדה מהטיפול. בטשטוש, לעומת הרדמה כללית, יש אפשרות להשיג מידה מסוימת של שיתוף פעולה מצד המטופל. חוסר תקשורת עם המטופל מהווה חיסרון בטיפולי שיניים.
חרדה דנטלית לילדים
חרדה דנטלית לילדים היא שכיחה והפתרון עבורם הוא הימנעות. אולם זהו מנגנון שעלול להנציח מעגל של חרדה והימנעות מתמשכת שפוגעת באופן משמעותי בשיניים. הורים יכולים לסייע לילדיהם להתגבר על פחדיהם בכך שיגלו אמפתיה לרגשותיהם וינסו להרגיעם. הורים שמבחינים בסימני פחד אצל ילדיהם יכולים להגיב בהתאם. להתעמק בדאגותיו של הילד ולהציע הבנה ותמיכה. חשוב לקיים עם הילד שיחות פתוחות, לעודד אותו ולסייע לו בהתמודדות. התמודדות עם הפחד היא צעד ראשון לעמידות.
עם זאת, חשוב שההורים לא ישתפו פעולה ויתמכו בטעות בניסיונותיו של הילד להתחמק מהטיפול. חשוב שהם ידריכו את ילדיהם להתמודד ולהתייחס לפחדים באופן חיובי. לעודד, לקיים תקשורת פתוחה ולחשוף אותם בהדרגה עם גורם החרדה. למשל, לעשות ביקורים קצרים במרפאה. רק להסתכל וללכת. אחרי זה רק להתיישב על הכיסא. ולאט לאט להבין שהשד הוא לא כל כך נורא. וכדאי לזכור שתמיד יש גז צחוק שעושה את החיים להרבה יותר קלים ופשוטים.
טיפול בחרדה דנטלית בקאלמה קליניק
"לפני הטיפול הראשון לא ישנתי כל הלילה.
היום אני קופץ לטיפול וממשיך את היום כאילו כלום.
אתם אדירים, בזכותכם כבר אין לי חרדה מטיפולי שיניים."
אני יודע לזהות את הסימנים כאשר מטופל חרדתי נכנס לחדר הטיפול.
יש כאלו הנוטים לדבר המון, לא בהכרח על הטיפול עצמו, על מנת להסיח את דעתם מהמתח.
יש המבקשים מוזיקה מרגיעה בחדר הטיפולים.
ישנם שפשוט רוצים שמישהו יקשיב להם רגע, שתהיה להם שליטה שכל רגע נתון יכולים לעצור אם משהו כואב או מפריע.
אני מנסה ליצור חיבור אנושי בינינו,
לראות את האדם ולא רק את השיניים שלו, לזכות באמון שלו.
בשלב הבא המטופל עובר בדיקה, אני אסביר על הממצאים בפה בגובה העיניים,
אציג את הפתרונות הרפואיים השונים.
המטופל מוזמן להיות שותף לבחירה באופן הטיפול, יחד עם הסברים והמלצות שלנו.
יש מטופלים שרוצים להתחיל במשהו קטן לבנות את הביטחון צעד צעד.
יש מטופלים החווים לחץ לפני הטיפול, כך שאם הם כבר מגיעים, הם מעדיפים שנתקדם כמה
שיותר בתהליך הטיפול, כך שבפועל יהיו לנו פחות מפגשי טיפול.
בכל טיפול כשניפגש המטופל יקבל הסבר מפורט על כל שלב ושלב.
ההסבר המפורט עוזר להרגיע את החרדה, כך שתמיד יש למטופל שליטה על הסיטואציה.
מראש אנו בונים מרחב בטוח, אוירה נינוחה, יחד עם שתוף פעולה של הצוות הסבלני והקשוב.
לטיפול במטופל חרדתי תמיד יוקדש אקסטרה זמן טיפול שיאפשר את המרחב הנחוץ לו.
זו נקודה שמאוד חשובה לנו, לקחנו על עצמנו להקדיש זמן יקר לטיפול מתוך תפיסה שזה מה שנדרש, בין השאר, כדי ליצור את החוויה המתקנת.
בדרך כלל מטופלים הזקוקים ליחס כזה עוברים חוויה מתקנת ומטיפול לטיפול לאט לאט החרדה מתמוססת וזה מאוד משמח אותנו.
מתקדמים עם הטיפול, הטיפול יוצא מוצלח, מה שמשפר את החוויה עוד יותר.
גם המטופל יוצא בתחושת סיפוק שהוא הצליח לעשות את זה.
הקשר שאנחנו יוצרים עוזר למטופלים, שסבלו מחרדה בתחילת הדרך, להגיע לביקורת חצי שנתית.
זה הישג מדהים כיוון שהנטייה להעלם בסיטואציה זו היא הפופולרית. הרבה פעמים נוצר לופ בו מגיעים לטיפול רק אחרי שמופיע כאב, במקרה כזה הטיפול יהיה יותר מאתגר. לכן אנו מציעים חוויה מתקנת. אחרי טיפול ראשון מוצלח, הטיפולים הבאים הם תחזוקה, בדרך כלל יהיו אלו טיפולים קטנים יחסית, כך שנוכל לתת טיפול מניעתי למטופלים שהגיעו בהתחלה עם חרדה. זו הסיבה שאנו ממליצים על התערבות מוקדמת.
אנו גאים ושמחים להציע טיפול בו יש המון תשומת לב, רגישות וקשיבות מאחורי צמד המילים 'חוויה מתקנת'.
חלק משמעותי מהחוויה המתקנת היא הזכות להחזיר לך המטופל את השליטה לידיים, כך שיהיה באפשרותך לבחור, להשפיע ולהיות שותף בתהליך הטיפול.
בסופו של דבר זה הגוף שלך, אנו שמחים שבחרת להעניק לו את הטוב ביותר.
*כתוב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, פונה לשני המינים כאחד.
גז הצחוק הוא כלי להורדת הלחץ, מרגיע ואז קל יותר לשחרר קצת ולאפשר לרופא לבצע את הטיפול. השימוש בגז הצחוק מקל על הכניסה לטיפול במיוחד ב- 10 הדקות הראשונות ואז אפשר להתרווח כשפוגשים את הגישה והעדינות של הרופא. ההשפעה של הגז מתפוגגת מיד כשמורידים את המסכה, כלומר אפשר לסיים טיפול שיניים להכנס לרכב ולנסוע בבטחה.
למידע נוסף >>